Dobrodošli na novi website Ogledalce.ba
KOLUMNA Elma TRENDOVI

CHIAROSCURO – frizeri su istinski umjetnici

560px-Girl_with_a_Pearl_Earring

Dobiti željenu boju je proces koji počinje još u školi. Kako tako davno? Prvi doticaj s bojama je u teoriji. Učimo kako se boje numeriraju, kakve odsjaje nude, šta dobivamo kojom kombinacijom. Sve to nam se slaže u glavi do prvog miješanja boja i apliciranja na kosu. I tako godinama nakon hiljada i hiljada ofarbanih kosa iskustvo nam sa onom teorijskom podlogom daje neku kompletnu sliku. Razlika između dobrog i maestralnog koloriste je u tome koliko mu je široka ta slika i koliko je hrabar da je proširi dalje. 

2023. godina je od njenog početka obilježena dolaskom nove INOA boje. Čekala sam je i dočekala da budem prva koja će je u Bosni i Hercegovini isprobati. Veliki sam zaljubljenik u Inou, u njenu moć prekrivanja i sjaj koji daje. Tako sigurna za kosu a idealna za frizere jer su mogućnosti nepregledne. Kao i svemu tako sam i ovome prišla sa puno osjećaja. Kao malo dijete vesela zbog noviteta koji držim u rukama krenula sam graditi boju na način koji to inače radim ai kombinirajući još više tonova i dogodilo se čudo baš kakvo sam i zamislila.

Dobiti dubinu, volumen i samim time dati kosi život ne mora biti zadatak samo pramenova. Postoje sigurniji i za kosu zdraviji načini kako da kosa ima prirodno nijansiranje. Moj način je CHIAROSCURO.  Slikarska tehnika koju je i veliki Leonardo Da Vinci jednako kao i brojni drugi umjetnici 17. i 18. vijeka koristio na platnu. Svi znate za Djevojku sa bisernom naušnicom, nizozemskog slikara Vermeera, i ona je nastala ovom tehnikom. Igre svjetla i sjene, tamnijih i svjetlijih tonova i njihovih većih i manjih kontrasta dovest će do višedimenzionirane kose. Nanošenjem boje od korijena prema vrhovima u sekcijama dobit ćemo pramenove bez da posvjetljujemo kosu. Nova INoa je kremastija i mazivija i puno lakše se nanosi. Sa još više nijansi daje veće mogućnosti i rezultati nas svaki put mogu iznova zadiviti. 

Igrajte se bojama – to je jedini pravi recept. 

 

Voli vas vaša Elma

1
0