Dobrodošli na novi website Ogledalce.ba
Elma KOLUMNA

ZANEMARIMO LI JE KOSA ĆE STRADATI

226534573_503315310738795_2624359297092507561_n

Samo zdrava i njegovana kosa je lijepa kosa, to ste do sada čuli bezbroj puta, ali je vrlo bitno da to stvarno shvatimo na vrijeme. Šta bi to trebalo značiti “na vrijeme”? Vrlo jednostavno, znači ne tražiti od kose nemoguće. Ne forsirati da bude ravna ako je prirodno kovrdžava,ako je prirodno tamna da bude ekstremno svijetla,ako je prirodno tanka kao svila ne tretirati je na sve moguće načine da bude voluminozna. Na vrijeme je prihvatiti i zavoljeti baš takvu kakva jeste i pružiti joj prilagođenu njegu da se njena ljepota još više istakne a eventualni nedostatci poprave.

Trenutno smo u ljetnom periodu i sada naročito trebamo voditi brigu o kosi. Eventualne velike promjene nastojte raditi nakon povratka s mora. Ako radite pramenove ili bilo kakvo posvjetljivanje kose primjetit ćete razliku u nijansi kada se vratite. Šta to znači, da je frizer nešto pogrešno uradio?! Ne. Jednostavno priroda učini svoje. Uslijed utjecaja sunca, hlora, soli i vode dlaka se “otvorila” i svi refleksi sa kojima ste bili zadovoljni su nestali. Kosa je pretrpjela promjene i postala grublja na dodir. U tom slučaju je potrebno obnoviti toniranje kose sa bojama bez amonijaka koje će u potpunosti vratiti željeni refleks, mekoću i sjaj.

Za vrijeme boravka na suncu koristite zaštitu od UV zračenja

Tokom boravka na moru kosu maksimalno pazite i njegujte, vjerujte mi razlika je ogromna. Vrlo je bitno da nađete prave proizvode koji će u potpunosti odgovarati baš vašoj kosi i dati joj sve potrebne nutrijente. Za vrijeme boravka na suncu koristite proizvode za zaštitu od UV zračenja. Postoje razni sprejevi i kreme sa zaštitnim filterima, samo je bitno ne zaboraviti ih koristiti. Znam da velika većina nas kosu vrlo često veže u punđicu dok je u vodi i tada pazite da su gumice koje koristite što mekše i deblje i da nemaju metalne dijelove, jer upravo oni kod jačeg stezanja uglavnom vlažne kosu mogu napraviti ozbiljna mehanička oštećenja. Pokušajte je zavezati u opuštenu pletenicu ili nekom kopčom lagano podići. Šeširi, kačketi, marame su mnogo od koristi u ljetnom razdoblju. Bilo da ste na obali ili šetate gradom, zaštitite se i primijetit ćete razliku.

OBAVEZNO na kraju uživanja u sunčanom danu na plaži ili uz bazen kosu operite šamponom koji je namijenjen kosi nakom izlaganja suncu. Zašto naglašavam obavezno jer godinama u salonu slušam vaše priče kako ne ispirete sol jer vam kosa bude lijepa. Ovo se naročito odnosi na dame koje imaju valovitu do kovrdžavu kosu. Ne samo za kosu nego i za vlasište nije dobro da na kosi ostaje so i taloži se danima. Nakon pranja obavezna je maska ili regenerator. Šampon otvara dlaku a maska i regenerator zatvaraju kutikulu i ona je opet spremna da bude lijepa i lepršava. Ujutro sve ispočetka redom sprej, krema, šešir. 🙂 Također može doći do velikih problema kod posvijetljene kose ukoliko se nakon bazena ne ispere vodom. Nakon uživanja u bazenu i po završetku dana i kupanja obavezno ispiranje i pranje kose redoslijedom koji sam navela, dakle šampon i maska. 

Vječno pitanje ljeti je “Da li da se šišam prije ili poslije ljetovanja” To je zapravo vrlo individualno. Vaš frizer treba procijeniti u kakvom je stanju kosa. Ja sam netko tko voli zdravu kosu bez obzira na dužinu i boju. Uvijek bih prije imala kraću kosu ali zdravu. Tako da ako vam je kosa oštećena mehaničkim ili kemijskim djelovanjem skratite je bar pola centimetra prije mora. Kada se vratite sa godišnjeg odmora posjetite frizera i priuštite si tretman koji će kosi vratiti hidrataciju, smanjiti oštećenja i učiniti je mekanom i sjajnom. Šišanje po potrebi.

Samo sa pravilnom njegom i naravno ishranom, jer sve nam dolazi iznutra, možemo imati i sačuvati kosu kakvu želimo. Ishrana je ključna. Uz dovoljan preporučeni dnevni unos vode u organizam možemo dodati i vitamine i minerale namijenjene baš za kosu. Samo sa zdravim načinom života, pozitivnim stavom i ljubavi sve je moguće. Ne ide ništa preko noći. Potrebno je strpljenje, njega i ljubav za sve.

Budite mi zdrave, njegovane i voljene.

Vaša Elma

 

*članak pisan za beautiful.ba
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Price
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
1
0